Descobreix una exposició-laboratori única a través de la història de la fabricació local del Poblenou. Una experiència interactiva que promou el potencial inclusiu i divers del districte, i revela com s’ha transformat el caràcter productiu del barri al llarg de les dècades. Del 5 de maig al 15 de juny a Ca l’Alier.
‘Poblenou Fàbrica / Fabrica’ presenta un retrat evolutiu del territori a través de la seva memòria col·lectiva en un homenatge al seu passat, present i futur. Des de Fab Lab Barcelona, presentem l’oportunitat de descobrir la transformació de la fabricació local.
L’exposició, situada a Ca l’Alier, permet al visitant entrar físicament pel passat i sortir pel futur (o viceversa) per a experimentar la transformació del Poblenou, d’un territori de fàbriques, a un col·lectiu de persones que fabriquen. Els materials utilitzats s’han obtingut localment amb materials reciclats de forma sostenible.
Embarca’t en un viatge revelador a través de l’artesania i la tecnologia i dels elements tangibles i intangibles del veritable patrimoni industrial que conformen el primer arxiu viu de Poblenou.
Imagina’t passejant pels carrers de l’antic Poblenou. Imagina’t la concentració de fàbriques típiques de la Revolució Industrial del segle XIX. Després, la Guerra Civil i la Dictadura franquista en el segle XX que juntament amb la crisi tèxtil dels anys 70 van provocar l’abandó de moltes d’aquestes fàbriques.
No obstant això, és el procés de recuperació i transformació el que explica l’exposició per endinsar-se en la memòria industrial com a exercici de recuperació. L’exposició ret homenatge a aquelles persones i institucions que estan vinculades al procés de conservació cultural i patrimonial d’una ciutat en un procés de renovació constant.
Avui dia, algunes de les fàbriques més emblemàtiques del barri s’han pogut recuperar Can Ricart, MUHBA Oliva Artés, La Escocesa i Ca l’Alier. Totes elles símbols de la Barcelona del passat, la que avui recordem i reivindiquem.
Visita l’exposició per a entendre la transformació.
El passat ens condueix a un present plural. D’un territori de producció en sèrie, a un lloc de col·laboració. Avui volem recuperar el nostre llegat. Transformar la història, i crear una nova narrativa.
Formant part d’una comunitat activa i empoderada, ens vam proposar reivindicar el nostre passat a través de la recuperació d’antigues fàbriques i magatzems, donant cabuda a nous formats i introduint noves formes d’interseccionalitat entre makers i tecnologia.
Malgrat les dificultats, com la lluita contra la pèrdua de patrimoni productiu o la gentrificació, és a través de l’art de fer activa, localment i circularment, aquí i ara, com obrim les portes a la gent que treballa i viu a Poblenou.
Visita l’exposició per a entendre com ho fan!
Sens dubte, el futur ofereix diferents usos del sòl, la fusta i els nous materials. Però sobretot, el futur radica en les eines educatives innovadores, que continuïn coproduint, juntes, i amb les comunitats locals. Al Fab Lab Barcelona treballem activament en la materialització d’un model de ciutat productiva i empoderada. Amb solucions multidisciplinàries, obertes i col·laboratives, tots els projectes tenen una vocació productiva i educativa per a aconseguir un impacte significatiu en una ciutat diversa.
De manera sistemàtica, les idees es programen per a desenvolupar i acreditar un procés radical centrat en habilitats i competències. Aquí és on Maker ABC posa el seu èmfasi, treballant des de la base per a fomentar l’educació en tecnologia i habilitats digitals en la comunitat local i urbana. L’objectiu de CLAB és crear pràctiques circulars sostenibles coherents amb una era de transició ecològica. Score tracta de mesurar l’impacte social i mediambiental de la canviant i complexa indústria tèxtil. FAIG és la nova plataforma per a la participació de la comunitat en la resolució de problemes mediambientals i socials. TECLA treballa per salvar la fractura digital i garantir l’accés a una educació de qualitat. I finalment, el projecte CENTRINNO intenta dotar a la ciutat de les eines adequades per a l’apoderament individual i col·lectiu, pels canvis en els models productius, el posicionament educatiu, la recerca i l’alfabetització tecnològica per a un impacte global, transversal i transparent.
Fab Lab Barcelona es presenta així com un punt de trobada per a la innovació, l’acció i la transformació. Un caràcter industrial impermeable que travessa generacions, amb el pes d’una comunitat reivindicativa que creu en l’art de la fabricació local i circular, i que fa seva la lluita contra la pèrdua del patrimoni productiu.
En aquesta intersecció. l’exposició-laboratori es converteix en una acció de transformació territorial, essencialment històrica i identitària en el barri del Poblenou.
‘Poblenou Fàbrica / Fabrica’ afegeix i complementa la seva oferta amb nombrosos esdeveniments, tallers, taules rodones, cinema a l’aire lliure i visites guiades amb la finalitat d’oferir als visitants una varietat de punts de vista pràctics i teòrics. La conversa estarà liderada per múltiples ponents: des d’artistes, arquitectes, activistes, polítics i professionals fins a la comunitat veïnal, estudiantil i de professorat al costat de fabricants o makers.
Taules rodones:
Tallers:
L’exposició es va crear gràcies a la col·laboració de fabricants i la comunitat artesana local, així com altres grups creatius i individus del barri seguint un procés participatiu continu fins a donar vida a l’exposició.
Un dels resultats d’aquestes col·laboracions és la creació d’un brodat col·lectiu amb els col·lectius Un Taller per a Totes i La Clandestina Poblenou. Els resultats del procés es presentaran en la inauguració el pròxim 5 de maig.
Una altra activitat complementària, organitzada per Naifactory Lab, va donar una segona vida a peles de taronja, cafè en pols, cendres, ossos d’oliva, entre altres materials orgànics, per a crear una instal·lació artística també com a part activa de l’exposició.
El ‘making of’ d’una exposició-laboratori única
La sostenibilitat està en el centre de la producció de l’exposició. Tots els materials són materials reciclats i reutilitzats d’esdeveniments previs. Les poques compres complementàries, s’han adquirit en botigues locals del barri del Poblenou amb l’objectiu de fomentar el consum responsable i d’economia local. Dissenyats per a ser desmuntats, tots els estands de l’exposició podran ser reutilitzats per a futurs esdeveniments com Poblenou Open Day/Night.
Fab Lab Barcelona uneix forces amb CENTRINNO, Make Works Catalonia, Innova FP, Poblenou Urban District, BIT HABITAT, l’Ajuntament de Barcelona i Ateneus de Fabricació per a utilitzar el laboratori-exposició com a eina d’integració i motor de canvi.
Visita l’exposició a Ca l’Alier!