fbpx

POBLENOU FÀBRICA / FABRICA


  • Friday, May 05, 2023 - Thursday, June 15, 2023
  • 11:00 — 20:00
  • Ca l’Alier, C/ de Pere IV, 362
  • Free admission

Un arxiu viu experimental que entrellaça passat, present i futur

Descobreix una exposició-laboratori única a través de la història de la fabricació local del Poblenou. Una experiència interactiva que promou el potencial inclusiu i divers del districte, i revela com s’ha transformat el caràcter productiu del barri al llarg de les dècades. Del 5 de maig al 15 de juny a Ca l’Alier.

‘Poblenou Fàbrica / Fabrica’ presenta un retrat evolutiu del territori a través de la seva memòria col·lectiva en un homenatge al seu passat, present i futur. Des de Fab Lab Barcelona, presentem l’oportunitat de descobrir la transformació de la fabricació local.

L’exposició, situada a Ca l’Alier, permet al visitant entrar físicament pel passat i sortir pel futur (o viceversa) per a experimentar la transformació del Poblenou, d’un territori de fàbriques, a un col·lectiu de persones que fabriquen. Els materials utilitzats s’han obtingut localment amb materials reciclats de forma sostenible.

Embarca’t en un viatge revelador a través de l’artesania i la tecnologia i dels elements tangibles i intangibles del veritable patrimoni industrial que conformen el primer arxiu viu de Poblenou.

Un passat per a recordar

Imagina’t passejant pels carrers de l’antic Poblenou. Imagina’t la concentració de fàbriques típiques de la Revolució Industrial del segle XIX. Després, la Guerra Civil i la Dictadura franquista en el segle XX que juntament amb la crisi tèxtil dels anys 70 van provocar l’abandó de moltes d’aquestes fàbriques. 

No obstant això, és el procés de recuperació i transformació el que explica l’exposició per endinsar-se en la memòria industrial com a exercici de recuperació. L’exposició ret homenatge a aquelles persones i institucions que estan vinculades al procés de conservació cultural i patrimonial d’una ciutat en un procés de renovació constant.

Avui dia, algunes de les fàbriques més emblemàtiques del barri s’han pogut recuperar Can Ricart, MUHBA Oliva Artés, La Escocesa i Ca l’Alier. Totes elles símbols de la Barcelona del passat, la que avui recordem i reivindiquem.

Visita l’exposició per a entendre la transformació.

factory

Transformar el territori, avui

El passat ens condueix a un present plural. D’un territori de producció en sèrie, a un lloc de col·laboració. Avui volem recuperar el nostre llegat. Transformar la història, i crear una nova narrativa.

Formant part d’una comunitat activa i empoderada, ens vam proposar reivindicar el nostre passat a través de la recuperació d’antigues fàbriques i magatzems, donant cabuda a nous formats i introduint noves formes d’interseccionalitat entre makers i tecnologia.

Malgrat les dificultats, com la lluita contra la pèrdua de patrimoni productiu o la gentrificació, és a través de l’art de fer activa, localment i circularment, aquí i ara, com obrim les portes a la gent que treballa i viu a Poblenou. 

Visita l’exposició per a entendre com ho fan!

materials

Formem el futur

Sens dubte, el futur ofereix diferents usos del sòl, la fusta i els nous materials. Però sobretot, el futur radica en les eines educatives innovadores, que continuïn coproduint, juntes, i amb les comunitats locals. Al Fab Lab Barcelona treballem activament en la materialització d’un model de ciutat productiva i empoderada. Amb solucions multidisciplinàries, obertes i col·laboratives, tots els projectes tenen una vocació productiva i educativa per a aconseguir un impacte significatiu en una ciutat diversa.

De manera sistemàtica, les idees es programen per a desenvolupar i acreditar un procés radical centrat en habilitats i competències. Aquí és on Maker ABC posa el seu èmfasi, treballant des de la base per a fomentar l’educació en tecnologia i habilitats digitals en la comunitat local i urbana. L’objectiu de CLAB és crear pràctiques circulars sostenibles coherents amb una era de transició ecològica. Score tracta de mesurar l’impacte social i mediambiental de la canviant i complexa indústria tèxtil. FAIG és la nova plataforma per a la participació de la comunitat en la resolució de problemes mediambientals i socials. TECLA treballa per salvar la fractura digital i garantir l’accés a una educació de qualitat. I finalment, el projecte CENTRINNO intenta dotar a la ciutat de les eines adequades per a l’apoderament individual i col·lectiu, pels canvis en els models productius, el posicionament educatiu, la recerca i l’alfabetització tecnològica per a un impacte global, transversal i transparent.

Fab Lab Barcelona es presenta així com un punt de trobada per a la innovació, l’acció i la transformació. Un caràcter industrial impermeable que travessa generacions, amb el pes d’una comunitat reivindicativa que creu en l’art de la fabricació local i circular, i que fa seva la lluita contra la pèrdua del patrimoni productiu.

En aquesta intersecció. l’exposició-laboratori es converteix en una acció de transformació territorial, essencialment històrica i identitària en el barri del Poblenou.

fab lab

No només una exposició

‘Poblenou Fàbrica / Fabrica’ afegeix i complementa la seva oferta amb nombrosos esdeveniments, tallers, taules rodones, cinema a l’aire lliure i visites guiades amb la finalitat d’oferir als visitants una varietat de punts de vista pràctics i teòrics. La conversa estarà liderada per múltiples ponents: des d’artistes, arquitectes, activistes, polítics i professionals fins a la comunitat veïnal, estudiantil i de professorat al costat de fabricants o makers.

Taules rodones:

Tallers:

Cinema a l’aire lliure

El making of: Com ho hem fet possible?

L’exposició es va crear gràcies a la col·laboració de fabricants i la comunitat artesana local, així com altres grups creatius i individus del barri seguint un procés participatiu continu fins a donar vida a l’exposició.

Un dels resultats d’aquestes col·laboracions és la creació d’un brodat col·lectiu amb els col·lectius Un Taller per a Totes i La Clandestina Poblenou. Els resultats del procés es presentaran en la inauguració el pròxim 5 de maig.

Una altra activitat complementària, organitzada per Naifactory Lab, va donar una segona vida a peles de taronja, cafè en pols, cendres, ossos d’oliva, entre altres materials orgànics, per a crear una instal·lació artística també com a part activa de l’exposició.

El ‘making of’ d’una exposició-laboratori única

Materials sostenibles

La sostenibilitat està en el centre de la producció de l’exposició. Tots els materials són materials reciclats i reutilitzats d’esdeveniments previs. Les poques compres complementàries, s’han adquirit en botigues locals del barri del Poblenou amb l’objectiu de fomentar el consum responsable i d’economia local. Dissenyats per a ser desmuntats, tots els estands de l’exposició podran ser reutilitzats per a futurs esdeveniments com Poblenou Open Day/Night.

Una acció amb causa

Fab Lab Barcelona uneix forces amb CENTRINNO, Make Works Catalonia, Innova FP,  Poblenou Urban District, BIT HABITAT, l’Ajuntament de Barcelona i Ateneus de Fabricació per a utilitzar el laboratori-exposició com a eina d’integració i motor de canvi.

Visita l’exposició a Ca l’Alier!